Evenementen

Landelijk Decubitus Congres

De focus van ons tweejarig congres

Iedere twee jaar organiseren we als Coöperatie Decubitus Nederland een congres rondom de vele onderwerpen die men tegen kan komen tijdens de preventie en behandeling van Decubitus. Voor dit congres nodigen we tal van (inter)nationale sprekers uit die uw kennis van het onderwerp gegarandeerd verruimen.

We hebben ervoor gekozen om ons in de toekomst meer te gaan richten op Decubituswonden en de behandeling daarvan. Zo kunnen we als autoriteit op dit gebied alle aspecten met betrekking tot de wondzorg en behandeling de revue laten passeren. Hiermee verkleinen we onze focus, maar zorgen we met ieder congres voor een optimale kennissessie over dit specifieke onderdeel van de Decubituszorg. Deze kennis bieden we aan in de vorm van lezingen, voordrachten en workshops.

 

 

De wondzorg bij Decubitus

Bij Decubitus is er in categorie II al sprake van een te behandelen wond. De juiste reiniging, behandeling en verzorging van een decubituswond zorgt ervoor dat deze zich niet verder ontwikkeld naar categorie III of IV. Een geïnformeerd wondbeleid inclusief een goed bijgehouden wondbehandelingsformulier is hiervoor essentieel.

Het verzorgen van een bestaande wond kent als einddoel een gezonde wond die: 1) geen afgestorven weefsel 2) ziekteverwekkende bacteriën en 3) overmatig wondvocht bevat. Daarnaast moet er sprake zijn van een goede doorbloeding. Dan pas kan een wond optimaal genezen. Dit wordt het TIME-model genoemd. De T staat voor tissue (weefsel), de I voor infectie, de M voor moisture (vocht) en de E voor edge (rand). De Decubituswond, inclusief de huid eromheen, moet bij iedere verbandwisseling schoongemaakt worden. Dit moet met aandacht gebeuren, omdat het voor de zorgontvanger vaak erg pijnlijk is. Daarnaast wordt de wond grondig geïnspecteerd, waarbij gelet moet worden op kleur, diepte en complicaties of tekenen van infectie.

 

Inschrijven voor het volgende congres

Gezien de huidige COVID-19 pandemie en de daarbij geldende beperkingen is op dit moment nog niet bekend wanneer het Landelijk Decubitus Congres zal plaatsvinden. Wij houden u hiervan op deze site op de hoogte, bent u op zoek naar aanvullende informatie over het congres? Neem dan contact met ons op.