Decubitus preventie

Wat kunt u zelf doen om Decubitus te voorkomen

Fact

Langere tijd in dezelfde houding liggen of zitten kan Decubitus veroorzaken.

 

U heeft meer kans op Decubitus:

  • Als u bedlegerig of stoelgebonden bent;
  • beperkt bent in de mobiliteit;
  • incontinent bent van urine en/of ontlasting, danwel overmatig transpireert;
  • moeite heeft met eten en drinken;
  • een verlaagd geestelijk bewustzijn heeft.

 

 

 

De basis van het voorkomen van Decubitus is zorgen dat druk- en schuifkrachten op weefsels zo kort mogelijk duren door houdingsverandering toe te passen. Zonder druk op het weefsel kan immers geen Decubitus ontstaan. Houdingsverandering is het veranderen van de lichaamshouding waarin men ligt of zit, al of niet met hulp van iemand anders. Dit kan gaan om de verandering in de houding van het hele lichaam of van een deel van het lichaam. Wisselhouding wordt vaak ingezet met behulp van wisselschema’s, waarbij op gezette tijden van houding wordt veranderd. Maar ook veranderen van houding door dagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld naar het toilet gaan, zijn vormen van houdingsverandering.

 

 

Door zitten of liggen, worden op bepaalde plekken van de huid de kleine bloedvaten en het daaronder gelegen weefsel samengedrukt. Deze bloedvaten voorzien de huid en het onderliggende weefsel van voedingsstoffen en zuurstof. Als de huid en het weefsel te lang van voedingsstoffen en zuurstof onthouden wordt, sterven cellen af en ontstaat Decubitus.

 

Voeding & Decubitus

Eet volwaardige voeding en zorg voor inname van voldoende hoeveelheden koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en vocht om in de voedingsbehoefte te kunnen voorzien. Praat met een voedings-deskundige over uw voeding en drink dagelijks minimaal 1,5 liter vocht.