Voor zorgvragers

Meer informatie voor zorgvragers, naasten & mantelzorgers

De definitie van Decubitus

Het Nederlandse Huisartsengenootschap definieert Decubitus op de volgende wijze: “gelokaliseerde beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel als gevolg van druk of druk in samenhang met schuifkracht.” Deze beschadiging ontstaat bij gedeeltelijke of volledige immobiliteit, waarbij iemand voor het verliggen of verzitten (soms) afhankelijk is van de hulp van anderen.

 

Zo ontstaat Decubitus

Langdurig aanhoudende druk heeft effect op de doorbloeding en daardoor kan er sterfte van het weefsel optreden. Dit proces versneld op het moment dat bloedvaten door de eerder genoemde schuifkracht worden geknikt of zelfs afscheuren. In een vochtige(re) omgeving neemt de kans op Decubitus toe. De oorzaken van Decubitus kunnen klein of groot zijn, waardoor alertheid extra belangrijk is. Daarnaast kunt u in de risicogroep vallen. Bent u bijvoorbeeld niet meer in staat om zelf te bewegen, heeft u een lage tolerantie voor druk of voelt u pijnprikkels niet tot nauwelijks? Dan kan Decubitus bij u (eerder) optreden. Ook leeftijd en gewicht spelen hierbij een rol.


Wat u zelf kunt doen

Wij geven u graag een aantal tips om de kans op Decubitus te verkleinen, waarbij het niet uitmaakt of u een risicogroep valt of niet.

  • Inspecteer uzelf regelmatig en zoek daarbij naar eventuele beschadigingen of kleurverandering van uw huid;
  • Denk aan uw houding: zit rechtop en verander tijdens het zitten of liggen regelmatig van houding;
  • Zorg goed voor uzelf: let op uw persoonlijke hygiëne, draag kleding die prettig zit en goed aanvoelt op de huid en volg een gebalanceerd voedingspatroon.

 

 

Drukverlagende Hulpmiddelen

Er zijn diverse drukverlagende hulpmiddelen en technieken die voor de preventie van decubitus kunnen worden ingezet als aanvulling op de houdingsveranderingen. 
Wanneer en hoe deze hulpmiddelen en technieken worden ingezet lichten wij nader toe.

 

 

Wij helpen u graag verder

Wilt u graag meer informatie over Decubitus voor uzelf of een naaste? Neem contact met ons op via mail naar info@decubitus-nederland.nl.