Drukverlagende hulpmiddelen

Zonder druk, geen decubitus

Fact

Ondersteunende drukverlagende hulpmiddelen zijn een belangrijk onderdeel bij de preventie & behandeling van Decubitus. Deze drukverlagende hulpmiddelen voorkomen beschadiging van huid en weefsel, gaan weefselvervorming tegen en zorgen dat de druk op het weefsel beter wordt doorbloed. Enkel en alleen drukverlagende hulpmiddelen kunnen decubitus niet voorkomen noch genezen. Ze worden gebruikt als hulpmiddel en maken onderdeel uit van het zorgplan voor decubituspreventie en -behandeling.

 

 

Het risico op Decubitus & de behandeling van Decubitus verschilt van persoon tot persoon. Drukverlagende hulpmiddelen moeten gekozen worden op basis van persoonlijke behoeften. In alle gevallen dienen de gebruiksinstructies van de fabrikant voor gebruik en onderhoud opgevolgd te worden. 

Het is moeilijk om op basis van de onderzoeken conclusies te trekken over de effectiviteit van specifieke typen matrassen en kussens, omdat individuele factoren en de context altijd een rol spelen. De inzet van materialen moet worden aangepast aan de behoeften en kenmerken van de zorgvrager. Als houdingsverandering bij een zorgvrager niet mogelijk is, heeft een dynamisch matras de voorkeur boven een basismatras. Er wordt een hielbeschermer geadviseerd om decubitus op de hielen te voorkomen. Op basis van het huidige onderzoek kan daarom geen specifiek matras of kussen worden aanbevolen.

Decubitus Nederland heeft samenwerkingspartners die de juiste productkennis in huis hebben en specifieke drukverlagende hulpmiddelen op maat van de zorgvraag kunnen leveren.