Sprekers

Druk Punt 2023

Ron Sleegers is verpleegkundig specialist Diabetische voet en werkzaam in het MUMC+. 

Titel lezing: De diabetische voet: een drukkend probleem. 

Het drukvrij leggen van Plantaire diabetische voetwonden is essentieel voor de genezing hiervan. Tijdens de interactieve lezing zullen meerdere drukontlastingsmethoden de revue passeren. Alsmede het ontstaan van diabetische voetulcera en hun behandeling. 

Ron is als spreker aanwezig op de 2e congresdag van 13.15-13.55 uur.

 

Marianne Maas is fysiotherapeut en stafadviseur Arbo Fysieke Belasting,  werkzaam in het MUMC+.  

Titel lezing: Workshop transfers, zit- en lighoudingen.

Praktisch uitvoeren van transfers op bed m.b.v. het glijzeil:
hoger plaatsen van de patiënt, zijwaarts verplaatsen van de
patiënt, van lig tot zit op de bedrand. Wisselliggingen,
zithoudingen in (rol-)stoel.

Marianne is als spreker aanwezig op de 1e congresdag van 16.00-16.45 uur. 

Steven Smet is verpleegkundig specialist wondzorg in het Universitair Ziekenhuis Gent, België.

Titel lezing: Decubitus risicobepaling en het klinisch toepassen van preventieve maatregelen. 

Decubitus of doorligwonden komen nog steeds frequent voor in de maatschappij. Nochtans bestaan er al vele jaren preventieve richtlijnen waarop we ons kunnen baseren. De interpretatie en klinische toepassing is echter niet eenvoudig. Hoe bepaal je namelijk zo goed mogelijk het risico op decubitus van de patiënt? En als de patiënt een verhoogd risico vertoont, welke preventiemaatregelen start je dan op? Op basis van de laatste inzichten wordt er een praktisch overzicht gegeven van de bestaande richtlijnen en aanbevelingen.

Steven is als spreker aanwezig op de 1e congresdag van 10.30–11:30 uur.

 

Prof. dr. Dimitri Beeckman is Hoogleraar Verplegingswetenschap bij de Universiteit Gent (België) en Örebro University (Zweden). 

Titel lezing: Van medisch hulpmiddel naar marteltuig: oorzaken en preventie van medisch materiaal gerelateerde decubitus. 

Medisch materiaal gerelateerde decubitus is een vorm van decubitus die ontstaat als gevolg van druk, schuifkrachten, wrijving of vochtigheid bij het gebruik van medisch materiaal. Dit type decubitus komt vaak voor bij patiënten die langdurig afhankelijk zijn van medisch materiaal en kan leiden tot pijnlijke wonden en infecties. De incidentie van medisch materiaal gerelateerde decubitus varieert afhankelijk van de patiëntenpopulatie en het type medisch materiaal dat wordt gebruikt. De incidentie en prevalentie zijn respectievelijk 12% (95% CI 8-18) en 10% (95% CI 6-16). Deze cijfers moeten met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden gezien de hoge mate van heterogeniteit die tussen gepubliceerde studies. De medische hulpmiddelen die het meest in verband worden gebracht met het risico op het ontstaan van drukletsels als gevolg van medische hulpmiddelen zijn beademingsapparatuur, halskragen, katheters, spalken en intraveneuze katheters. Om medisch materiaal gerelateerde decubitus te voorkomen, zijn verschillende maatregelen mogelijk, waaronder: (1) het regelmatig controleren en inspecteren van de huid op tekenen van roodheid en huidschade, (2) het aanbrengen van beschermende verbanden of pads op gevoelige plekken, (3) het gebruiken van medisch materiaal dat is ontworpen om decubitus te voorkomen, zoals druk verlagende matrassen of antislip katheters, (4) het regelmatig verplaatsen van de patiënt en (5) het trainen van zorgverleners en patiënten over de risico's van medisch materiaal gerelateerde decubitus en hoe deze te voorkomen. Tijdens de presentatie gaan we in op de oorzaken en preventie van medisch materiaal gerelateerde decubitus.

Dimitri is als spreker aanwezig op de 2e congresdag van 10.30–11:30 uur.

Prof. Luc van Loon is Hoogleraar bij de Universiteit Maastricht. 

Titel lezing: Anabole resistentie: voeding en beweging.

Skeletspieren worden continu afgebroken en weer opgebouwd. Dit gebeurd met een snelheid van 1-2% per dag. De aanmaak van spiereiwit wordt met name gereguleerd door twee anabole stimuli, voedsel inname en fysieke activiteit. Voedsel inname, en meer specifiek de inname van eiwit, stimuleert direct de spiereiwit aanmaak. De aminozuren die vrijkomen in de circulatie na vertering van het eiwit fungeren niet alleen als bouwstenen voor onze spieren maar acteren ook als signaalmoleculen die de spieraanmaak stimuleren. Inname van 20 gram eiwit verhoogd de spieraanmaak gedurende enkele uren en laat daadwerkelijk zien dat je bent wat je zojuist gegeten hebt. In deze lezing zullen de vele factoren genoemd worden die het vermogen bepalen waarmee eiwit inname de spieraanmaak kan stimuleren. Wanneer eiwit wordt ingenomen na een sportieve activiteit is de anabole respons nog sterker. Met andere woorden, als je fysiek actief bent ben je meer van wat je zojuist gegeten hebt. Dit concept wordt volop gebruikt in de sport. Wanneer mensen ouder worden en minder fysiek actief blijkt dat de anabole respons op eiwit inname minder sterk wordt, een concept dat anabole resistentie genoemd wordt. In deze lezing zal ingegaan worden op de rol van veroudering en een afname in fysieke activiteit op het vermogen de spieraanmaak te verhogen.

Luc is als spreker aanwezig op de 1e congresdag van 16.00-16.45 uur. 

 

Willem Voragen is IC-verpleegkundig Decubitus/ IAD/ wondspecialist en werkzaam in het Zuyderland. 

Titel lezing: Behandeling van IAD  met  perineum + wipes.

Het voorkomen van IAD door perineum + wipes.

Willem is als spreker aanwezig op de 2e congresdag van 13.15-13.55 uur.

 

Drs. G.(George)P.C. Smits is Directeur van Reset Partner, Training en Begeleiding. 

Titel lezing: Emotiemanagement bij veranderingen.

Hoe moeilijk is het om te veranderen en al helemaal als ik er zelf niet achter sta.

In deze lezing laat ik u op grappige wijze zien waarom het voor het brein zo moeilijk is om te veranderen. 

U krijgt te horen hoe we de hersenen, en dus ook de mensen, kunnen helpen met leren en veranderen. 

Dan heb je nog te maken met emoties. Dat kan het soms erg moeilijk maken om te veranderen.

Tijdens mijn lezing leert u hoe u Emotiemanagement kunt toepassen bij weerstand.

Tot slot is het van belang hoe u verbinding maakt en hoe te handelen vanuit u eigen authenticiteit, want dáár zit vooral de kracht!

Wellicht weet u aan het einde van deze lezing ook wie u bent. Dat zou toch heel goed nieuws zijn.

George is als spreker aanwezig op de 2e congresdag van 16.00-16.45 uur. 

 

MSc Harry Sonnenschein is Leiderschapscoach en professioneel fikkiestoker. Directeur programma Nieuw Verpleegkundig Leiderschap. Harry is werkzaam bij LCH Development bv, Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en Persoonlijk Leiderschapstrail.

Titel lezing: Het innerlijk vuur van de verpleegkundig leider.

Vuur
Het verhaal van het vuur hoort bij de kern van wie we zijn. Kijk even onder het oppervlak van de geschiedenis van menselijke inspanningen en er is een goede kans dat je op de bodem een smeulend vuur vindt. Het controleren van vuur was een belangrijke stap in de ontwikkeling van de moderne mens. Een vuur bood warmte en veiligheid. Het hield de wilde dieren op afstand. Een vuur zorgde er ook voor dat mensen zich socialer moesten gaan gedragen. Er was nl. niet eindeloos veel ruimte rond het vuur. Mensen bleven langer wakker en gingen elkaar verhalen vertellen.

Anno nu, in een wereld vol verwarrende technologie en razendsnelle veranderingen geeft het stoken van een vuurtje je een gevoel van tastbare, praktische bekwaamheid. Voor veel mensen komt bij een vuur zitten en in de vlammen staren nog het dichtst in de buurt van een meditatie. Een laaiend vuur neemt onze zintuigen volledig in beslag en die rustgevende concentratie laat de dagelijkse zorgen verdwijnen, verzacht onze angsten en brengt ons bij elkaar. Het is een onbewuste reactie, een ingebedde herinnering aan lang vervlogen tijden, toen een vuur warmte, bescherming en, bovenal, samenzijn betekende. Met andere woorden, het is een evolutionair gegeven dat we ervan genieten rond het vuur te zitten: duizenden jaren lang was het aanleggen en brandend houden van een vuur het belangrijkste middel ter bevordering van de sociale cohesie.

In deze interactieve plenaire kampvuursessie neemt Harry Sonnenschein je mee in hoe het gesteld is met je eigen vuur. Is het mooi brandend, heeft het nog iets extra’s nodig of mag er iets minder?

Harry is als spreker aanwezig op de 2e congresdag van 9.45-10.30 uur. 

 

Thomas Groen is Coach/ trainer/ spreker/ podcast host/verpleegkundige en werkzaam bij Thomas Groen Coaching. 

Titel lezing: Van zelfafwijzing naar zelfzorg.

Zelfafwijzing zorgt ervoor dat we niet vaker en beter voor onszelf zorgen en dat we ons niet op nummer 1 zetten. Maar wat is zelfafwijzing dan en hoe zet je het om naar zelfzorg?

We gebruiken altijd de uitspraak ‘Je kan niet voor ander zorgen, als je niet goed voor jezelf zorgt’. Maar je kan juist goed voor de ander zorgen en niet voor jezelf. 

Thomas voegt hier altijd aan toe: ‘tot het te laat is’. Want op de korte termijn is voor de ander zorgen en niet voor jezelf fijn.  Op de lange termijn zorgt het voor pijn in de zin van veel stress, verzuim (bijv. een burn-out) en/of verloop.

De regel- en werkdruk nemen toe en jij draagt al die verantwoordelijkheid op je schouders. Hoe ga je hier mee om? Hoe zorg je voor jezelf EN de ander?

Thomas inspireert je tijdens deze lezing om vaker en beter voor jezelf te zorgen, zodat je voor de ander kan blijven zorgen. Voor het te laat is.

Thomas is als spreker aanwezig op de 1e congresdag van 9.45-10.30 uur.

 

Drs Ron Legerstee is eigenaar van Pe@r Review en wetenschappelijk gastdocent. 

Titel lezing: Biologie van de wondgenezing.

De complexiteit van het wondgenezingsproces is indrukwekkend. Het is bijna onbegrijpelijk dat dit bijna altijd goed gaat. Wij als zorgprofessionals doen er goed aan bescheiden te zijn en met respect te aanschouwen waartoe onze weefsels in staat zijn [1]

Ron is als spreker aanwezig op de 1e congresdag van 14.00-14.45 uur.

 

 

Henri Post, MA-ANP  is Verpleegkundig Specialist AGZ en hoofd Behandelzaken bij Evean WEC. 

Titel lezing: Regie wondzorg in 1e of 2e lijn?

Regie complexe wondzorg heeft de laatste decennia een vaste plek gekregen binnen diverse zorgorganisaties. Maar wie voert de regie over deze patiënten. In de presentatie zal Henri zijn visie geven over de plek van de regie rol en inzicht geven in financieringsstromen. Daarnaast zal hij aangeven hoe hij dit heeft georganiseerd binnen zijn organisatie. Samenwerken is het toverwoord, maar dit kent vele uitdagingen.

Henri is als spreker aanwezig op de 1e congresdag van 13.15-14.00 uur.

 

Drs. Joey Jansen is Specialist Ouderengeneeskunde werkzaam bij Cicerozorggroep. 

Titel lezing: Decubitus(preventie) bij de niet- instrueerbare patiënt.

Iedereen kent wel een patiënt die telkens weer het verband van de wond haalt en dit door de kamer gooit of een patiënt die zich helemaal niet laat verzorgen, maar wat moet je hier nu mee? Deze patiënten vinden we allemaal maar lastig en vervelend wat uiteindelijk kan leiden tot mindere kwaliteit van zorg. Dit is uiteraard niet wenselijk. De patiënt wordt zelf ook onrustiger als hij/zij zich niet begrepen voelt.

In deze lezing wil ik jullie meenemen in de verschillende vormen van dementie en welk (probleem)gedrag dit vaak met zich meebrengt en praktische tips over hoe om te gaan met dit gedrag. Het doel is dan ook om door een andere benadering van de patiënt ervoor te zorgen dat dit gedrag minder wordt, waardoor de verzorging makkelijker zal verlopen en de patiënt zich beter begrepen voelt. 

Joey is als spreker aanwezig op de 2e congresdag van 14.00-14.40 uur.

 

Patsy Uyttendaele is wondverpleegkundige bij Qualityzorg.

Titel lezing: Decubitus van kop tot teen, interactieve casuïstiek.

Door middel van casuïstiek verscheidenheid aan decubitusletsels en hun behandeling doorlopen met praktische tips en trics.