Ons verhaal

Van Decubitus Oostelijk Zuid-Limburg naar Decubitus Nederland

Het begin: een gezamenlijke nota

De behandeling van decubitus was niet altijd zo centraal geregeld als dat het nu is. In het zuiden van Limburg begon dit bij een commissie  bestaande uit het toenmalige De Wever-Ziekenhuis in Heerlen, het St. Gregorius Ziekenhuis in Brunssum en de verschillende verpleegklinieken in Heerlen. Zij brachten in 1987 gezamenlijk een nota uit met de naam ‘Decubitus. Preventie en behandeling’. Uit deze commissie ontstond de Decubitus Stichting Oostelijk Zuid-Limburg. Vanaf 2008 zijn we verder gegaan onder de naam Coöperatie Decubitus Nederland. Zo hopen we instellingen, zorgverleners en -ontvangers door heel Nederland aan te spreken.

 

Wie wij zijn

Coöperatie Decubitus Nederland is samengesteld uit collega’s vanuit verschillende zorggebieden en werkgevers in Zuid-Nederland. Er heerst een uiterst professionele en respectvolle sfeer, waarbij we onze kennis en kunde graag met elkaar delen. Onze focus ligt vooral op de soorten wonden die ontstaan bij decubitus en de daaruit voortvloeiende wondzorg en wondbehandeling. Samen hebben we één doel: de zorg voor patiënten met decubitus blijven stimuleren en verbeteren.

 

Wat we voor u kunnen betekenen

We houden ons bezig met strategieën om decubitus te voorkomen en, wanneer dat niet mogelijk is, te behandelen. Onderdeel van onze dagelijkse werkzaamheden zijn:

  • Het organiseren van een scholingsmiddag op regionaal niveau iedere twee jaar.
  • Het ontwikkelen van richtlijnen en handzame protocollen.
  • Fungeren als kenniscentrum voor de regio.
  • Het organiseren van een landelijk congres om de twee jaar met nationale en internationale gastsprekers.

Daarnaast hebben we onder andere een Nederlandse vertaling van het handboek ‘Decubitus preventie & behandeling’ uitgebracht. Dit handboek focust zich op de richtlijnen en vormt de leidraad binnen ons E-nursing programma. Naast het delen van onze eigen kennis hebben we oog voor eenieder die belangrijk werk verzet voor decubitus. Zo reiken we tijdens ons congres een ‘Nationale Decubitus Award’ uit. Iedereen kan deze award ontvangen, van verpleegkundigen en artsen tot wetenschappers en fabrikanten.

Want alleen door samenwerking komen we verder.

 

Meer weten over het werk van de Decubitus Nederland?

Neem contact met ons op.