Voor professionals

Meer informatie voor (zorg)professionals

Eenduidige classificatie en behandeling

Het is belangrijk om binnen een zorginstelling een eenduidige classificatie van decubitus te hanteren en altijd op de hoogte te zijn van alle mogelijke behandelmethodes. Dit levert verlichting op voor de zorgontvanger en is tevens kostenbesparend voor de zorginstelling. Decubitus is namelijk in veel van de gevallen te voorkomen door preventieve maatregelen door te voeren. In 2020 is er in Nederland een nieuwe nationale richtlijn samengesteld voor de behandeling en preventie van Decubitus.

 

Houd uw kennis actueel

Iedere zorgverlener moet voldoende kennis in huis hebben om te beoordelen in welk stadium Decubitus zich bevindt. Dit zorgt voor een snelle diagnose, een juist behandelplan en voorkomt misdiagnose. Regelmatige toetsing is een belangrijke maatstaf. Daarnaast raden we aan om het behandelplan en de resultaten regelmatig te evalueren. Stel daarnaast iemand (of een groep) aan die extra aandacht schenkt aan de decubituszorg op de afdeling. Ook is goede implementatie en projectmanagement essentieel voor de decubituszorgverlening.

 

Preventiemogelijkheden

Het is belangrijk om het risico op het (verder) ontwikkelen van Decubitus vast te stellen. Dit dient periodiek plaats te vinden om de ontwikkelingen goed bij te kunnen houden en de uitslag waardevol te maken. We raden aan gebruik te maken van de CBO scorelijst (Centraal Begeleidingsorgaan voor intercollegiale toetsing). U toetst hiermee aspecten zoals mentale toestand, mobiliteit en voeding- en vochttoestand.

Overige maatregelen kunnen bestaan uit:

  • Voorkomen van comprimerende krachten door o.a. de wisselhouding
  • Informeren van de zorgontvanger en familie over preventieve methodiek
  • Lichamelijke inspectie en palpatie van de huid
  • Aandacht voor de staat van zijn van de zorgontvanger door te letten op de hygiëne, het innemen van voldoende vocht en voeding, bijhouden van de conditie en het dragen van goed passende kleding
  • Voorzien in passend beddengoed dat naadloos en kreukvrij is.

Daarnaast zijn er specifieke preventieve methodes, waaronder het gebruik van een bedverkorter, dekenboog, hielbeschermers, glijlaken/glijzijl, abductiekussen of tillift.

 

Extra aandachtspunten

Bij rugligging komt Decubitus vaak voor in de hielen, ellebogen, schouderbladen en de stuit. Bij zijligging zijn dit de enkel, de heup en in mindere mate de knie, schoudertop, oor en oogkas. Bij de buikligging moet men letten op de knieën, tenen en de bekkenkam. Bij de zithouding zijn het schouderbladen, ellebogen, zitknobbels en hak van de voet.  In zowel de zittende als liggende houding is het belangrijk vaak van houding te veranderen. Daarnaast zijn er bepaalde zit-, sta- en lighoudingen die vanuit de gezondheidszorg aangeraden worden.

 

Tijdens het ontstaan van decubitus

Is er sprake van een decubituswond? Dan is het belangrijk om deze grondig te (blijven) inspecteren. Beoordeel het wondoppervlak op kleur(en), diepte, geur, lengte, breedte en vochtproductie. Observeer de omliggende huid op verschijnselen als ontsteking, verwerking, overgevoeligheid en/of andere afwijkende elementen. Door dit met regelmaat te doen creëer je een goede basis voor vergelijking.

 

Aanvullende informatie over decubitus

Uw eigen kennis of die van uw medewerkers up-to-date houden? bestel dan onze vertaling van het handboek voor preventie en behandeling van decubitus, bezoek ons congres of neem deel aan een scholingsmiddag. Meer weten over Coöperatie Decubitus Nederland? Neem contact op via mail naar info@decubitus-nederland.nl.